Paylaş |
|
Tweet |
Konu Başlıkları
En basit tabiri ile aft ağız içerisinde görülen ve beyaz pamuksu şekilde olan yaralardır. Diğer adı aftöz ülser olarak bilinmektedir. Dolayısıyla aft ağızda görülen ağrılı ülserdir. Ağız içerisinde dil yüzeyinde, iç yanak kısımlarında ve diş etleri üzerinde meydana gelmektedir. Aft genel olarak solgun ve beyaz renkli bir görüntüye sahiptir. Aftın çevresinde yoğun kızarıklık ortaya çıkmaktadır. Aft görünüş olarak verdiği olumsuzluğun yanı sıra insanların ağrılı bir dönem geçirmesine de neden olmaktadır. Genellikle ağızda belli bir bölgede görülmektedir ancak bazı dönemlerde ağzın birden fazla bölümünde aft oluştuğu gözlemlenmektedir. Toplumda ortalama yüzde yirmilik kısımda aft meydana gelinmektedir. Günlük hayatı olumsuz bir biçimde etkilemektedir.
Aftın oluşum nedenleri ile ilgili pek çok çalışma yapılmaktadır. Yapılan çalışmaların sonucuna göre aft oluşumu genel olarak erkeklere kıyasla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Kadınların yanı sıra en fazla ergenlik dönemlerinde aft oluşumu gözlemlenmektedir. Ergenliği izleyen dört sene boyunca aft devam etmektedir. Yaş ilerledikçe aft görülme ihtimali giderek azalmaktadır.
Aftın nedenleri genellikle yanak ısırma, dudak yeme veya farklı sebeplerden ötürü ağız içerisinde oluşmuş açık yaralardır. Bunun yanı sıra baharat, kahve ve çikolata gibi besinlere karşı fazla hassasiyet, vitamin ve mineral eksikliği, hormon bozukluğu, bazı düş macunlar ve ağız bakım suları gibi etkenler aft oluşumuna yol açmaktadır. Genel nedenler bu şekilde sıralanabileceği gibi bunların yanı sıra farklı sebeplerden ötürü de aft meydana gelebilmektedir.
Aft bulunan bölgeye herhangi bir ciddi tedavi uygulamaya gerek bulunmamaktadır. Genel olarak bir hafta ve on gün civarı süre içerisinde aftlar kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır. Aft ağrılı bir şekilde kendini belli ettiği için bu ağrıyı azaltmak adına bazı tedaviler uygulamak mümkün olmaktadır. Buna yönelik olarak su ve karbonat ile hazırlanan karışımın ağızda çalkalanması faydalı olmaktadır. Ağrı oluşumunu en aza indirmek amacı ile sıcak, aşırı baharatlı, acı ve ekşi yiyeceklerden kaçınmak gerekmektedir. Bunların yanı sıra yoğun ağrılı zamanlarda doktor tarafından tavsiye edilen ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Aft yukarıda da tanımını yapıldığı üzere Ağız içinde görülen pamuksu yaralardır. Uçuk ise nadiren ağız içerisinde görülmektedir. Genel olarak dudak ve yanak çevresinde meydana gelmektedir. Uçuklarda kaşıntı ve akıntı görülmektedir. Aft da bulaşma riski yokken uçuklar bulaşıcı olmaktadır. Bunun yanı sıra uçukların oluşumunda virüs etkili olmaktadır. Aftta ise virüs etkisi bulunmamaktadır yani virüs yoktur.
Aft oluşumunu en aza indirmek için evde uygulanacak basit bitkisel yöntemler etkili olmaktadır. Buna göre dut suyu aft için etkili bir ilaç olarak görülmektedir. Aft geçene kadar her sabah bir bardak dut suyu içmek faydalı olmaktadır. Uygulanabilecek diğer bir bitkisel tedavi ise fesleğen yaprağı çiğnemektir. Fesleğen yaprağı aftın iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Buna göre sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez çiğnemek etkili olmaktadır. Aft bulunan kişilerin bu süre boyunca sert yiyecekler tüketmekten uzak durması gerekmektedir.
Aft süresinde oluşan ağrıyı hafifletmek amacı ile nanen yaprağı çiğnemek olumlu sonuç vermektedir. Genel olarak aft için ilaç tedavisi uygulamak etkili olmamaktadır. Ancak uygulanan tüm bitkisel yöntemlere ve geçen uzun süreye rağmen aft hala iyileşmemişse mutlaka uzman bir doktora muayene olmak gerekmektedir. Bu durum başka bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Hamilelik Belirtileri Nelerdir Ne Zaman Başlar? başlıklı makalemizde Gebelik Belirtileri Nelerdir, Gebelik Ne Zaman Başlar ve Hamilelik Belirtileri nelerdir hakkında bilgiler verilmektedir.
Gece ateşlenirsen bu tür ağız yaraları çıkabiliyor.
diş fırçalama, diş bakımı çözüm olabilir. gece ateşleri de sebep olabilir.
çok kötü bit durum yemek yemenin bir zevki kalmadı
Ağzımın tadı kaçtı resmen verdiği acı cabası; yokmu bitkisel etkili bir çözümü?
sprey kullanıyorsun yine de çok geö iyileşiyor bu yaralar..
Önleyici yöntemler nelerdir çok sinir edici bir durum
aft ağız yarası ile ilgili herşey var bu yazıda…